Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на "Ислямска държава" и част от бойците ѝ напускат Мосул

| обновено на 20.10.16 в 12:05
Снимка: БТА

Иракските и кюрдските сили предприеха мащабно настъпление на север и североизток от град Мосул, смятан за бастион на "Ислямска държава" в Ирак, в четвъртия ден от офанзивата срещу джихадистите.

Настоящата операция цели прочистване на провинция Ниневия от терористите от "Ислямска държава" и да затегне обръча около нея, обясниха военни, цитирани от световните информационни агенции.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади коментира, че офанзивата в Мосул напредва по-бързо от планираното.
Пред участниците в конференция за политическото бъдеще на Мосул, която започна днес в Париж, френският президент Франсоа Оланд заяви, че има доказателства за отстъпление на бойците на "Ислямска държава" от града.

Ръководството на "Ислямска държава" и част от бойците ѝ изглежда напускат Мосул с напредването на иракските сили към града, заяви командващият сухопътните операции на международната коалиция на САЩ срещу джихадистката групировка генерал Гари Волески, цитиран от ДПА. Той заяви, че "Ислямска държава" провежда главно операции за печелене на време и вероятно ще отстъпва територия, за да може да се укрепи в гъстонаселените райони на Мосул, където да може да компенсира технологичното преимущество на коалицията.

Сътрудничеството между иракските правителствени сили и кюрдските отряди Пешмерга е образцово, каза още Волески и добави, че засега няма признаци за големи придвижвания на бежанци.

В понеделник, ден преди началото на операцията, ООН предупреди, че до 100 000 иракчани може да избягат от Мосул в Сирия и Турция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна