Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Митов и посланикът на Канада у нас обсъдиха СЕТА и визовия режим

Външният министър Даниел Митов обсъди с новоназначения посланик на Канада у нас Кевин Хамилтън визовия режим между двете страни и търговското споразумение с ЕС (СЕТА).

Българският първи дипломат е приветствал обявената готовност на канадското правителство да отмени визите за български граждани през 2017 година, но е изтъкнал необходимостта от уточняване на параметрите и потвърждаване на тази позиция преди подписването на споразумението.

Министърът на външните работи посочи в изявлението си:

Страната ни оценява ролята на всеобхватното икономическо и търговско споразумение в тази посока, но на първо място очакваме ясни гаранции по въпроса за визовата либерализация за български граждани, за да могат те да се възползват от пълния потенциал на постигнатите договорености.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес и утре лидерите на страните от ЕС трябва да решат как да процедират с ратифицирането на споразумението за свободна търговия с Канада (СЕТА). Засега бъдещето на сделката е неясно, след като миналата седмица парламентът на Валония – френскоезичният регион на Белгия, обяви, че няма да даде съгласието си централното правителство да подпише споразумението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени