Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност от натрупване на метан и запалване на въглищата в рудник "Бабино"

Снимка: БНТ

Заради по-продължителното спиране на работата в рудник "Бабино“ има реална опасност от концентрация на метан и запалване на въглищата. Проблемът е обсъден на среща в "Мини Бобов дол" между синдикатите, мениджърския екип и експертите по безопасност.

След спирането на протестните действия миньорите се върнаха на работа в рудника, за да подготвят един от участъците за производство, както беше записано в споразумението.

Ситуацията в "Бабино" към момента е високорискова, каза Владимир Топалов, който е председател на федерация "Въгледобив" към КТ "Подкрепа", и това се е превърнало в тема номер едно при разговорите за набелязване на конкретните мерки за стабилизиране на предприятието:

Този рудник е доста тежък и от друга гледна точка - наличието на газ метан, който създава допълнителни трудности. Спирането на добива води след себе си до запалването на въглищата.

На въпрос на "Хоризонт" - с кого преговарят синдикатите и обезсмисля ли се подадената от изпълнителния директор на мината Красимир Чаврагански оставка, след като се оказа, че той е едноличен собственик на дружеството, Топалов заяви:

Работеща схема, която да е от полза на всички - аз съм убеден, че и той ще я приеме. При всички положения съществуващата структура няма да остане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна