Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова 3D апаратура дава повече сигурност на неонатолозите в "Шейново"

2
Снимка: Дончо Барбалов

От началото на годината 1 870 бебета са се родили в АГ болница "Шейново". На посещение там днес беше кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на операция с новата ендоскопска апаратура на здравното заведение.

Директорът на болницата д-р Румен Велев обясни:
Това е една система, която предлага възможост за 3D образ при извършването на лапароскопските операции. Възможността да имаме 3D изображение подобрява изключително много качеството на образа, подобрява пространственото ориентиране, което води до спестяване на време при оперативните интервенции. Това време може да бъде от порядъка на поне 30 процента. В резултат на това ние успяхме да повишим нивото на Отделението по неонатология от второ на трето. Приемаме вече по-тежки случаи, не се притесняваме, че една пациентка може да роди в по-ранен срок, защото сме сигурни, че колегите от Неонатологията ще се справят с бебетата .


В Неонатологията на АГ болница "Шейново" в момента се грижат за 40 бебета.

720 хиляди лева е инвестирала тази година Столичната община за закупуване на нова апаратура за нуждите на болницата, от тях 350 хиляди са по Норвежкия механизъм. До края на годината се очакват още апарати със средства от приватизационния фонд на общината - това са нов мамограф и нов ехограф.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени