Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалните части на армията са установили и върнали близо 350 нелегални мигранти

При нужда могат да се дислоцират още 2000 военни в защита на границите ни, обяви министър Николай Ненчев

Снимка: БГНЕС

Само специалните части на българската армия са установили около 350 души нелегални мигранти, опитващи се да влязат у нас през последния месец. Това каза при посещението си на границата край Малко Търново министърът на отбраната Николай Ненчев. Той отказа да уточни колко военни са на границата, но поясни че при нужда могат да се дислоцират още около 2 000 души. Относно слуховете, че край Звездец ще се изгражда бежански лагер, министърът уточни, че темата не е обсъждана в Министерския съвет. Ненчев постави висока оценка за работата на военните по границата и добави, че се готвят за дългосрочна мисия:

Информацията, с която разполагам, не е оптимистична. Всичко онова, което се случва в Афганистан, в Сирия, в Ирак, Иран, Либия, не ми дава основания за особен оптимизъм.

Полковник Димитър Бучков, началник щаб 68-а бригада "Специални сили", поясни, че на установените мигранти не е позволено да минат границата:

Тоест, предотвратили сме навлизането на мигранти на територията на Република България, в различни райони, 120 квадратни километра ни е районът.

Бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора механизирана бригада, допълни, че маршрутът на мигрантите се мени непрекъснато:

Потоците се пренасочват. Когато съсредоточим усилията в едно направление, те веднага се пренасочват към някакво друго.

 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна