Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аштън Картър е в Ирак, за да направи оценка на операцията за отвоюване на Мосул

Терористите от "Ислямска държава" са екзекутирали 284 жители на иракския град Мосул

| обновено на 22.10.16 в 12:14
Снимка: БГНЕС

Телевизия Си Ен Ен съобщи, че терористите от "Ислямска държава" са екзекутирали 284 жители на иракския град Мосул. Телевизията се позовавава на източник на службите за сигурност. Престъплението е извършено в четвъртък и петък в южните покрайнини на втория по големина иракски град. Повечето екзекутирани били мъже, но сред жертвите имало и деца. Всички те били застреляни. Телевизията уточнява, че няма официално потвърждение на тази информация.

Вчера бе съобщено, че Върховният комисар за правата на човека към ООН разследва информацията за убийството на 40 мирни жители от село край Мосул.

Иракската армия е започнала операция по отвоюване на християнския град Каракош от "Ислямска държава". Градът се намира на около 20 километра от бастиона на джихадистите Мосул. Иракски специални части завоюваха по-рано тази седмица християнското село Бартела, което се намира северно от Каракош.

Междувременно на 170 километра югоизточно от Мосул - бойци на "Ислямска държава" нападнаха град Киркук. При атаката са загинали най-малко 46 души, а 133 са били ранени. Най-малко 25 джихадисти също за били убити.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър пристигна в Ирак, за да се срещне с американски военни командири и да направи оценка на напредъка, постигнат в началото на операцията за отвоюване на иракския град Мосул от бойците на "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Посещението става два дни, след като американски военнослужещ загина при експлозия на самоделно взривно устройство в Северен Ирак.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, след разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, чеТурция и Ирак са постигнали принципно споразумение, което би могло да даде възможност на Анкара да участва в операцията за отвоюване на Мосул от "Ислямска държава". Това предаде Ройтерс:

Аз съм уверен, че има споразумение по този въпрос, сега ние обсъждаме прилагането му на практика, посочи Картър.

По-рано турският президент Ердоган заяви, че страната му не може да бъде оставена извън операцията за освобождаване на Мосул. Ирак обаче, се противопоставя на турското участие, защото иска Абкара да изтегли стотиците си военнослужещи от лагера Башика, близо до Мосул, където те бяха разположени, за да обучават иракски сунитски бойци.

Според експерти президентът Ердоган е загрижен за новото равновесие на силите, което ще бъде установено между различните общности след освобождаването на Мосул.

В понеделник иракската армия започна масирана офанзива за отвоюването на Мосул от "Ислямска държава". Градът беше завзет от ислямистите през 2014 г. Иракските военни действат заедно с кюрдските сили пешмерга и получават помощ по въздуха от международната коалиция за борба с "Ислямска държава", оглавявана от САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна