Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава офанзивата за превземане на град Мосул

| обновено на 22.10.16 в 19:32
Снимка: БГНЕС

Интензивни боеве се водят край селото Тел ал Самен на юг от Мосул през шестия ден на офанзивата за превземане на града от терористите на Ислямска държава. По-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър пристигна на изненадващо посещение в Багдад.

Силите на самопровъзгласилата се Ислямска държава продължават с окупацията на селища край град Мосул. Самоделни експлозивни устройства възпрепятстват прогреса на иракската армия. Иракските сили по сигурността са превзели селото Тел ал Самен и сега обръщат поглед съм близкия град Хамам Алил.

В същото време американски войници в база край Мосул се налага да се бият със защитни маски поради отровните газове, които се разпространяват от завод за сяра, подпален по време на боеве с терористи от Ислямска държава. Тези мерки са се наложили заради димът, който се е разнесъл към военновъздушната база Каяра. Почти 1000 цивилни са в болница с дихателни проблеми, а най-малко двама са починали от вдишването на серен дим.

Според командири, иракските сили напредват и са навлезли в град Каракош, намиращ се на 32 километра на юг от Мосул. Каракош е вторият по големина иракски град, населен с християни преди войната. Смята се, че той е празен в по-голямата си част, но терористи от Ислямска държава са поставили мини в него по пътя си към Мосул.

Терористите са изпълнявали самоубийствени атаки и на други места чрез коли, пълни с експлозиви, който с висока скорост се врязвали в позиции на правителството.

Иракската армия си е върнала пълния контрол над град Киркук, който беше атакуван от "Ислямска държава“, съобщи държавната телевизия на Ирак, цитирана от Интерфакс. Петъчната атака на ИДИЛ срещу града, който се намира на 170 км югоизточно от Мосул, изглежда е приключила, като в резултат 35 души са загинали, а 120 са ранените по данни на медицински източници.

Иракският град Бартела е бил отвоюван от Ислямска държава по пътя към Мосул - последният бастион на джихадистите в страната. Улиците на града са осеяни с боклук и отломки след интензивните бойни действия и ще мине време докато хората могат да се завърнат по домовете си. Бартела, някога дом на хиляди асирийски християни, се опразни през август 2014-а, когато Ислямска държава завзе контрола над града, като част от внезапно нападение срещу райони в Ирак и съседна Сирия.

Иракските сили се намират на около пет километра от Мосул в шестия ден на офанзивата срещу града. Вътрешният министър на кюрдското местно правителство Карим Синджари заяви, че членовете на Ислямска държава в града се бунтуват и не се очаква битката да приключи скоро. Той допълни още, че бойците на Ислямска държава в района са между 4000 и 8000 и ще се защитават безмилостно, тъй като Мосул има символно значение за джихадистите.

Междувременно ООН изпраща хуманитарна помощ под формата на 7 000 палатки за Мосул. Организацията очаква да един милион жители да напуснат домовете си в града.

Министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро призова Съвета за сигурност на ООН да осъди използването на химически оръжия в Сирия и настоя отговорните за атаките да бъдат санкционирани, предаде AFP.
Аз искам ясно осъждане на тези престъпления в резолюция от Съвета за сигурност на ООН, която да наложи санкции на извършителите, подчерта Еро. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна