Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинали Йълдъръм разкритикува иракското командване и ги обвини в провокативност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм разкритикува иракското командване и ги обвини в провокативност и заяви, че Анкара ще продължи да има присъствие в Ирак.

Турция и Ирак водят спорове относно присъствието на турски военни части в тренировъчния лагер Башика край Мосул.

Наскоро имаше предупреждения от Ирак. Няма да си вслушваме в тях, никой не може да ни казва да не сме загрижени за региона, каза Йълдъръм на пресконференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Също така Йълдъръм защити ролята на Анкара в сделката с Европейския съюз за реадмисия на мигранти, като част от усилията на Турция за присъединяване към блока.

Нашата страна преизпълни задълженията си. Те могат да решат да ни присъединят в блока или не. Решението е тяхно. Турция винаги има алтернативи. Европа не бива да го забравя.

През март Турция се съгласи да спира мигрантите по пътя им към Гърция в замяна на финансова помощ за бежанците, безвизово пътуване на гражданите й в повечето държави в Европа и ускоряване на процеса по присъединяване. Засега планът за безвизов достъп на турските граждани в Европа е в застой.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна