Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: Българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори

| обновено на 22.10.16 в 19:20
Министър Десислава Танева по време на XII Национално изложение по животновъдство
Снимка: БТА

До декември животновъдният сектор ще получи общо 230 милиона лева заедно с извънредната подкрепа и de minimis, съобщи в Сливен министърът на земеделието Десислава Танева. Тя присъства на Дванайстото Национално изложение по животновъдство, където заяви още, че българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори. 

На изложението се представят над 550 селскостопански животни от цялата страна, като така се демонстрират достиженията на селекцията в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството. 

Министър Десислава Танева обясни, че през тази година е отбелязан рекорден добив при пшеницата от 5,6 милиона тона. С 1% повече са били и заявените за подпомагане земеделски площи, а ръст от над два пъти е отбелязан в зеленчукопроизводството.
С над 50 на сто са се увеличили и площите с трайни насаждения, заявени за подпомагане, като ръст отбелязва и сектор "Животновъдство", подчерта още земеделският министър:
Сектор "Животновъдство" има този ръст в условията на най-голямата ценова криза в направленията от различни породи и видове животни под селекционен контрол - и овце, и говеда. Овцете са нараснали с 13% от заявените за подпомагане, а говедата - с 18%. Ръст има и на броя на фермите.

Спад от 5 процента се отчита само при млечните говеда, които не са под селекционен контрол, както и в тютюнопроизводството, където част от производителите са се заели с други земеделски дейности, обясни министър Танева, според която това не е тревожно, защото посоката на развитие е към по-голяма продуктивност и по-добра пазарна перспектива: 
Там все още процесът на преструктуриране на стопанствата не е приключен.Трябва да се подобри и сортовата структура на отглежданите тютюни, за да се увеличи отново добива и да може да се стигнат пазарни нива на цените, които удовлетворяват изкупвачите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна