Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люис Хамилтън с убедителна победа в Гран при на САЩ

Люис Хамилтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Люис Хамилтън спечели седмата си победа за сезона във Формула 1, след като завърши на първо място в Гран при на САЩ с време 1:38:12.612 часа. Зад него обаче остана съотборникът му в "Мерцедес" - Нико Розберг, който изостана с 4.520 секунди и запази много добър аванс в битката за световната титла при пилотите. Той води с 26 точки три кръга преди края, като преди старта в САЩ имаше 33 пункта преднина. 

Хамилтън направи точно старта, от който се нуждаеше - той влезе като лидер в първия шикан на пистата в Остин, Тексас, а Даниел Рикардо работеше за него, след като австралийският пилот на "Ред Бул" изпревари Нико Розберг и раздели временно двата болида на "Мерцедес". Това не беше дори временно, след като първата атака на Розберг, с късно спиране в завой номер 1 на третата обиколка, се оказа крайно неуспешна и той продължи да кара на трето място.

Хамилтън и Розберг караха с гуми с мека смес, а британецът беше недостижим на върха. Германецът пък нямаше абсолютно никакви намерения да рискува и държеше сигурно третата позиция, въпреки че зад него беше приближаващият на скорост Макс Верстапен. Той постави най-добра обиколка в началото на състезанието, но гумите му по-късно не издържаха, след като не се подчини на нареждане от отбора и не се прибра за бърза смяна преди преполовяването на обиколките в Остин.

Розберг премина на второ място в обиколка номер 26, след като Рикардо, досущ като своя съотборник в "Ред Бул", трябваше да се прибере извънредно в бокса, след като гумите със супермека смес не издържаха. Германецът вече виждаше открит път пред себе си, но изоставаше с 9.5 секунди от Хамилтън.

По време на обиколките пред виртуален автомобил по сигурността голяма част от отборите привикаха своите пилоти в питлейна, включително Хамилтън и Розберг, които получиха нови гуми с по-дълъг живот. Това означаваше, че атаки по всяка вероятност няма да има, а и разликата между кандидатите за световната титла беше над 13 секунди при излизането от питлейна.

В крайна сметка Хамилтън спечели пред Розберг, а Рикардо задържа третото си място срещу Фетел. Райконен пък отпадна 15 обиколки преди края заради проблеми с гумите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна