Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вместо сбогом“ на Йосиф Цанков

Йосиф Цанков
Снимка: Съюз на българските композитори

Наричат го създател на съвременната българска естрадна музика. И дългите изречения трудно описват енциклопедичните личности като него. Или най-вече те. Понякога тишината е най-точната атмосфера, в която могат да прозвучат посланията към изпълнителите или младите хора, както се случва и в запис с гласа на Йосиф Цанков, съхранен в „Златния фонд“ на БНР от 1971 година. Броени седмици преди композиторът да напусне този свят.
Съвпадение на заглавията и присъствието на ориенталски мотив в песента „Керванът“ по музика на Йосиф Цанков и джаз пиесата Caravan, записана в същия период от оркестъра на Елингтън, създават един мит, който не се разсейва и до днес. Градските легенди твърдят, че през Втората световна война американските и английските войници, които водят боеве в Сахара, всяка сутрин искат да се събуждат с песен от българския композитор по Радио „Лондон“ – днес Би Би Си. Няма официално потвърждение от английската медия за този факт, но митът остава.
Малцина знаят, че Йосиф Цанков е сред основателите на Българското национално радио – Радио София, през 1936 година. Музикалните и детските предавания в радиото също са по идея и на композитора, който открива за ефира и детските радиопиеси талантливия актьор Константин Коцев.
Йосиф Цанков умира в съня си малко преди да навърши 60 – през 1971 година. На пианото му откриват недовършена партитура на песента „Вместо сбогом“ по текст на Захари Петров.
Чуйте разказа на композитора Стефан Диомов как последното недовършено произведение на Йосиф Цанков попада в ръцете му и как се ражда песента „Вместо сбогом“ в изпълнение на „Тоника СВ“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени