Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракските и кюрдски сили наближават Мосул, руска флотилия се е отправила към Алепо

Снимка: БТА / Снимка: БТА

Иракски и кюрдски сили са превзели около 20 села, включително такива в предградията на Мосул, като част от операция за превземането на града, който е последният бастион на "Ислямска държава" в Ирак. Междувременно, руска военноморска флотилия се е отправила към сирийското крайбрежие.

Международната организация по миграцията обяви, че подготвя противогазови маски в случай на химическа атака на джихадистите в Мосул, където живеят около милион и половина души. Подобни оръжия са използвани от тях и преди срещу иракските кюрдски сили.

Бойците на "Ислямска държава" в Мосул са между 4000 и 8000 и са поставили на различни места в града експлозиви, мини и капани. Членове на терористичната групировка с готовност използват цивилни за човешки щитове.

По данни на ООН терористи на "Ислямска държава" извършват зверства, включително убийства на деца. В село на 45 км от Мосул са били убити 15 цивилни и техните тела захвърлени в река в опит за всяване на терор. По-късно шестима цивилни са били завързани за автомобил и влачени от него.

Днес в Париж се провежда среща на министрите на отбраната на страните от международната коалиция срещу "Ислямска държава". Сирийските кюрдски сили помолиха Франция за подкрепа в борбата срещу "Ислямска държава" в Близкия изток и обвиниха Турция в съвместна работа с групировката и възпрепятстването на освобождаването на град Ракка:

Демократичната администрация на Рожава се нуждае от подкрепа от силна страна като Франция, която е постоянен член на Съвета за сигурността на ООН. Франция има много ефикасни средства, може да предотврати възпирането на освобождаването на град Ракка от регионалните сили като Турция, заяви представител на кюрдите в Северна Сирия във Франция.

Междувременно руска военноморска флотилия се е отправила към Сирия и може да бъде използвана за удари срещу обсадения сирийски град Алепо, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и призова Москва към дълготрайно прекратяване на огъня:

И преди сме виждали тази група бойни кораби да се разполага в Средиземно море. Различното сега е, че тя може да бъде използвана за увеличаване бойните операции на Русия в Сирия и въздушните удари над Алепо. Това повдига сериозни въпроси и опасения относно руските обещания за политическо решение на конфликта в Сирия. Увеличаването на руските удари само ще влоши хуманитарната криза в Алепо. Призоваваме Русия да прилага примирието и да спре бомбардировките.

Флотилията, която премина през Ламанша в петък, се състои от самолетоносача "Адмирал Кузнецов", ядрен боен крайцер, военни кораби, изтребители, бомбардировачи, хеликоптери и вероятно подводници, заявиха още от НАТО. Очаква се тя да се присъедини към 10 други руски плавателни съда, които вече се намират край сирийското крайбрежие.

Столтенберг обяви също, че Алиансът е започнал доставката на разузнавателни самолети в Турция, които ще помогнат в битката срещу "Ислямска държава".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна