Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха кметовете на Диарбекир по подозрения за връзки с тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция арестува двамата съкметове на най-големия град в Югоизточна Турция, населен предимно с кюрди – Диарбекир, съобщи Ройтерс. Гюлтен Къшанак, която беше депутат, преди да бъде избрана за кмет на Диарбекир, и Фърат Анлъ, нейният съкмет, са били отведени в ареста, в рамките на разследване на местната прокуратура за терористични връзки. 55-годишната Къшанак е известна фигура в кюрдските политически среди и стана първата жена кмет на Диарбекир през 2014 г.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че отстраняването на официални представители на избираеми постове и държавни служители, обвинени във връзки с Кюрдската работническа партия, която е обявена за терористична организация, е ключов елемент от борбата срещу въоръжената групировка, отбелязва Ройтерс.

Междувременно европейски представители изразиха загриженост за задържането на двамата кюрдски политици. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят Йоханес Хан посочиха в изявление, че Турция трябва да уважава върховенството на закона, докато се бори със заплахата за сигурността, която кюрдските бунтовници представляват.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна