Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР ще бъде домакин на Европейски оркестров форум

Момчил Георгиев
Снимка: БГНЕС

На 28 и 29 октомври Българската асоциация на работодателите в културата (БАРОК) посреща представители на Европейски оркестров форум. Съорганизатор и домакин на събитието е БНР. Ще присъстват видни експерти от Великобритания, Финландия, Полша, Румъния, Черна гора, Македония, Сърбия и България. Всеки, който се интересува от форума, може да го проследи онлайн в сайта на нашата медия.

Европейският оркестров форум е мрежа от асоциации на симфоничните оркестри, които функционират успешно в 16 страни на Стария континент. Те са и работодателски организации, занимават се активно със социалния диалог в съответната страна, както и на европейски ниво. „Празен ли е портфейлът?“, „За кого свирим?“ и „Пътуване към бъдещето“ – това са основните теми, около които ще разговарят експертите. Предстоящият форум ще постави и основите на балканско-европейско сътрудничество в областта на оркестровата дейност. В диалога ще се създаде своеобразен „културен компас“ за решаването на проблемите и осмислянето на тенденциите в тази област. Още подробности научаваме от Момчил Георгиев, член на Управителния съвет на БНР, един от инициаторите и основателите на БАРОК.


Предстоящото събитие дава възможност на София да бъде регионален център в областта на симфоничното дело. Като мрежа на европейските асоциации на оркестрите от 16 страни, Европейски оркестров форум съществува от 2005 година, но такъв тип работна конференция за първи път ще се проведе в пределите на Балканите. Икономическата, политическата и социалната действителност не са дружелюбни към т. нар. "сериозна музика" и в частност към симфоничното дело. Субсидирането на културата е належащ проблем, обвързан с разбиранията на политическите партии доколко тя трябва да бъде “пазарна” и в каква степен - финансирана от държавата. Бъдещият прогрес или регрес на оркестрите, фестивалите, сградите и залите, които в условията на заплаха от тероризъм изискват специализиран пропускателен режим, са фактори с огромна значимост за съвременното музикално общество. Очертаването на перспективите в тази област са необходимост. Тематиката ще засегне главно три сфери на оркестровата дейност: мениджмънт и инвестиционен ресурс; принос и слушателски кръг; нововъведения и новаторски подход.

От г-н Георгиев научихме още, че в дебатите ще вземат участие Георги Арнаудов, Симеон Пиронков и Драгомир Йосифов, които са сред най-изявените съвременни български композитори. Чрез видеоконферентна връзка ще се включат делегати от Брюксел, Виена, Париж, Будапеща, Асоциацията на европейските фестивали и на Световната федерация на музикантите. Очаква се разрастването на подобен тип форуми, което ще окаже благотворно влияние в областта на изкуствата.

Финален щрих в Европейския оркестров форум ще бъде концертът на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Организаторите са убедени, че специалистите в областта на класическата музика ще оценят майсторството на виртуозите от най-престижния фолклорен оркестър у нас.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна