Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образци на независимото кино от днес в София

Седмо издание на "София Индипендънт филм фест" се открива в столицата. В програмата са 16 игрални и шест документални американски независими продукции, сред които "Чисто сърце", "Пясъчни долари", "Кръстопът 48", "Първият понеделник на май", "Американски мед". Прожекциите са в кино "Люмиер", "Одеон" и Дома на киното.

За първи път на фестивала ще бъдат показани четири български филма, създадени изцяло с частни средства. За първи път ще бъде връчена награда за режисура на късометражен филм. Останалите  отличия са за най-добър игрален и най-добър документален филм.

Друга новост е сесията за филмови проекти - за развитие на идея, в партньорство със студио "Ню Бояна". Наградата за победителя е от студиото - услуги за 50 000 евро и 5000 евро. Фестивалът ще подкрепи представянето на проекта на Седмицата на независимото кино в Ню Йорк.

За първи път в България, по време на фестивала ще има виртуален кино хъб. Благодарение на специалните очила за виртуална реалност и слушалките към тях, зрителите на фестивала ще имат възможност да гледат безплатно селекция от филми, произведени от водещите в света компании и представени на "Трайбека филм фестивал", както и едни от първите български VR филми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени