Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страшилищата за алергичните се размърдват със смяната на времето

Снимка: healthclinicweb.com/

Броени дни ни делят от преминаването към зимно часово време. Промяната ще доведе до активизирането на страховити миниатюрни създания - домашните акари, създаващи редица проблеми на алергичните към тях хора. Проучване, направено във Великобритания през 2011 г. показва, че според близо 60 процента от хората домашните акари са главен виновник за алергиите им, пише "Дейли експрес". Връщането на часовника назад през уикенда ще активизира акарите - миниатюрни създания с дължина четвърт милиметър, които обитават домашния прах.

По-ранното смрачаване през есента и недостатъчното излагане на слънце кара мозъка да произвежда повишени количества от хормона мелатонин. В резултат на това хората стават по-сънливи. Сезонната умора, съчетана с по-хладното време, означава, че мнозина ще предпочетат да стоят на топло у дома със затворени прозорци. Този "уют" обаче е предпоставка за редица здравословни проблеми.

Недостатъчното проветрение и влажният въздух в дома осигуряват идеална среда за акарите. Те се активизират и причиняват куп проблеми. Сред често срещаните симптоми на алергията към тях са сърбеж, хрема или запушване на носа, кихане, кашлица, дразнимост на въздушните пътища, стягане в гръдната област, хрипове, задух, сълзене и възпаление на очите, кожни раздразнения, запушване на синусите, главоболие, смущения в съня, нарушена концентрация. Симптомите се влошават на закрито, в леглото или рано сутрин.

Препоръката на експертите е хората редовно да проветряват жилищата си и да се стремят да свеждат до минимум количеството на домашния прах.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна