Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Няма възможност за допълнително увеличение на заплатите на учените от БАН

Учените искат още 12 млн. лева в бюджета на Академията

| обновено на 28.10.16 в 16:36
Снимка: БГНЕС

На този етап няма да има повече от предвидените допълнителни средства за увеличение на заплатите на учените от БАН през следващата година. Това каза в Пазарджик министърът на образованието Меглена Кунева по повод планирания за 1-ви ноември протест на учените:

Това, което ние имаме в бюджета за 2017 година, е увеличение с пет милиона лева. Много ми се иска да е повече. Няма министър на образованието и науката, който да не иска да излезе с добра новина, но виждате с колко много неща се конкурира българският бюджет. Само вчера имаше три милиона лева, които се дадоха за така наречения циклотрон. Така че убедена съм, че ако ние имаме добра икономика, ако имаме добра събираемост на данъците, тези пари ще стават повече.

Още 12 милиона в бюджета на Българската академия на науките поиска председателят ѝ академик Стефан Воденичаров. В Русе той потвърди, че недостатъчното финансиране на науката ще бъде повод за мълчаливия протест в Деня на будителите.

Бюджетът на БАН за следващата година е увеличен само с 5 млн. лева, колкото да се покрие разликата след повишаването на минималната работна заплата. Според академик Воденичаров държавата трябва да отдели за БАН около 90 млн. лева: 

Ако от нова година заплатата на един начален учител е 700 или 720 лева, заплатата на един млад учен да бъде 750 лева. За всички учени в БАН ще има една глътка въздух и те ще разберат, че държавата има нужда от тях и ги уважава.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени