Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгонените от "джунглата" мигранти търсят убежище по улиците на Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Хиляди мигранти от вече затворения лагер в севернофренския град Кале са намерили нови обиталища по улиците на Париж през последните дни. Вчера френските власти обявиха евакуацията на лагера за приключила. Правозащитници обаче предупреждаваха, че много от мигрантите са напуснали т.нар. "Джунгла" предварително.
Транзитният център за мигрантите в Кале е закрит, разчистването на терена е започнало и според областната префектура до понеделник вечер бившият лагер ще бъде напълно заличен. И все пак стотици мигранти са прекарали миналата нощ в района - в още неразрушената част на лагера или направо под открито небе. Според хуманитарни асоциации повечето изпаднали от процедурата по преместването са непълнолетни,  изостаналата група непрекъснато нараства, предимно с младежи. Някои твърдят, че в автобусите не е имало място за тях. Стотици се надяват да отидат при свои роднини във Великобритания, други търсят подслон във Франция.
През последните дни около 6000 мигранти бяха настанени в приемни центрове из страната, но според асоциациите поне 2-3000 души са напуснали "Джунглата" в Кале преди евакуацията, най-вече в посока Париж. За няколко дни импровизираните лагери в североизточната част на столицата преляха от нови обитатели. Опашките пред пунктовете за безплатна храна растат. Расте и безпокойството от нова хигиенна и хуманитарна криза, както споделят жителите на района.
Париж не беше включен в регионите, приели мигрантите от Кале, тъй като столичните центрове за бежанци отдавна са препълнени. Строящият се нов център в северния край на града ще може да подслони най-много 600 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени