Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски психолози провеждат безплатни двучасови тренинги за самопомощ при психични проблеми

Варна

Психолози във Варна провеждат безплатни двучасови тренинги за самопомощ при психични проблеми. Тренингите са свързани най-вече с депресиите, паническите атаки, тревожните разстройства и това как хората сами да се справят с подобни състояния. Психологът Мая Василева обясни, че основното е да се намери ключът към индивидуалната причина за мрачното настроение и тревогата за бъдещето: 

Откриването на корена е откъде тръгва това мислене за конкретния човек. Тук ще направим едно поетично сравнение с един много известен физик  - Стивън Хокинг, който сравнява депресията с черната дупка. Ако доскоро си мислил, че от черните дупки нищо не излиза и всичко това, което се поема остава вътре, вече не е така, дори в разбирането на науката, както и в знанието за депресията. Има изход и това зависи от самия човек. Това е идеята да се активира потенциала на човека в работата с психотерапията.

Според варненските психолози способността хората да си помогнат сами е блокирана не само от липсата на знания, но и от предразсъдъците и предубежденията, че ако признаят или заговорят за своите страдания, ще бъдат критикувани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна