Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск пристигна на посещение в лютеранска Швеция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск ще участва в отбелязването на 500-годишнината от началото на Реформацията, поставено от Мартин Лутер. С тази визита папата си спечели похвали от лютераните, но критики от консервативните католици.

Мартин Лутер, енергичен опонент на възгледа, че освобождаването от божието наказание за греховете може да бъде откупено с пари, се противопоставя на продавача на индулгенции Йохан Тецел със своите „95 тезиса“ от 1517 година. Отказът му да се отрече от тях по искане на папа Лъв X през 1520 година и на император Карл V по време на Вормската диета през 1521 година довежда до неговото отлъчване от папата и до обявяването му извън закона от императора.

Това посещение е важно, защото е църковно пътуване в сферата на вселенското. Вашата работа ще помогне на много хора да разберат. Така се обърна папа Франциск към журналисти след пристигането си в Швеция.

По време на първата си визита в страната от почти 30 години папа Франциск ще отслужи църковна служба в катедралата в близкия до Малмьо град Лунд, където католици и лютерани ще честват за първи път заедно 500-годишнината от Реформацията. След литургията честването ще продължи на стадион "Малмьо арена", където се очаква да присъстват над 10 000 души.

Консервативните католици вярват, че тяхната църква е отстъпила твърде много пред лютераните и не би трябвало да участва в събития в тяхна чест.

Диалогът между Римокатолическата църква и лютераните започна преди 50 години, но все още те официално нямат разрешение да вземат причастие в чуждата литургия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени