Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът "Ютюб" вече може да бъде гледан и в Германия

Снимка: БГНЕС

След дългогодишни спорове Германия се договори с видеоплатформата "Ютюб" и тя вече ще излъчва без ограничения музикални клипове и на територията на федералната република. Досега клипове, за които "Ютюб" не плащаше права на германската организация за защита на авторските права, не можеха да се гледат в Германия.

Интернет потребителите, които искат да гледат видео и музикални клипове в "Ютюб" в Германия, вече няма да виждат черен екран и надпис, че съдържанието е блокирано от германското общество за защита на авторските права ГЕМА. Спорът между най-голямата видеоплатформа в света и ГЕМА трае вече 7 години и е смятан за най-големия и дълго продължилия в цялата музикална история. От днес той е вече минало. ГЕМА и "Ютюб" се договориха за условията по лицензите на авторските произведения. Детайли от сделката не са оповестени, но министърът на правосъдието Хайко Маас обясни пред журналисти в Берлин, че те носят справедливост за авторите на музикално съдържание.

Редно е, когато се показват нечии музикални и видеоклипове, авторите също да получават възнаграждение. Договорката е такава, че "Ютюб" ще плаща съответните права на ГЕМА, а ГЕМА ще превежда тези пари на авторите, каза Маас.

"Ютюб" спря да излъчва клипове, чиито права са в ГЕМА, през април 2009 г. след 19-месечен спор с дружеството за защита на правата на авторите, което искаше по 1 цент на клик под авторско изпълнение. Как точно сега е решен спорът не е известно, но от видеоплатформата обявиха, че авторите ще получават справедливата цена за труда си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени