Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов поиска възобновяване на проверката за разговорите между Янева и Ченалова

Снимка: БГНЕС
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска възобновяване на проверката за разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Той изрази задоволство, че макар и година по-късно същото е поискал и министър-председателят Бойко Борисов. Панов коментира темата преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Лозан Панов припомни, че когато в началото на годината е поискал за пореден път пълна проверка на разговора Янева - Ченалова, получил есемес от премиера, а след това министър-председателят дошъл по спешност на заседанието на Висшия съдебен съвет, за да поиска обяснение за позициите.

Панов цитира думите на Борисов от вчера, провокирани от медийните признания на третия участник в разговорите между Ченалова и Янева – адвокат Момчил Мондешки, който в интервю за вестник казва, че тримата са се договорили да записват разговорите си, в които да изнасят компрометиращи данни с цел по-нататъшно изнудване на премиера, главния прокурор и други лица, а тези думи от вчера бяха: Омерзен съм, трябва да има пълна проверка.

В отговор на въпрос не е ли намеса в работата на независимата съдебна власт да се прави проверка по искане на премиера, Панов отговори, че ако Висшият съдебен съвет беше проверил случая още преди година, Съветът е нямало да се окаже в ситуация да трябва да се активира по премиерски призив.

Не е ли много жалко една година след скандала Висшият съдебен съвет и прокуратурата да не са потърсили внезапно проговорилия адвокат Момчил Мондешки, а да се налага той да ги търси от страниците на един вестник, коментира Лозан Панов и обеща, че ще внесе предложение за възобновяване на проверката в Етичната комисия към Съдийската колегия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени