Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златните минути на Радио София":

50 години от смъртта на Веселин Ханчев

За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори...

На днешния ден преди точно 50 години ни напусна поетът Веселин Ханчев.

Роденият през 1919 г. в Стара Загора Ханчев завършва право в Софийския университет, но още като студент сътрудничи на различни литературни издания.

Творческият му път минава през позициите на уредник във в. „Литературен глас“, началник на Отдел за литература и изкуство в Радио София, драматург в Народната опера и в Сатиричния театър, редактор в сп. „Пламък“ и в Българска кинематография. Съветник е по културните въпроси в посолството на България във Варшава и Париж.

За пръв път печата през 1934. Автор е на над 20 стихосбирки, сред които „Испания на кръст“, "Стихове в паласките", "Роза на ветровете", "Машина на времето", "Пъстро ято", "За да останеш", "Жив съм" и др.

Xанчев е автор и на няколко театрални пиеси, както и на нереализирания филмов сценарий „Крали Марко“. Превежда творби от френски и руски поети, а негови стихотворения са преведени на немски, полски, румънски, руски, украински, унгарски, френски, чешки и японски.

Днес ще си спомним за Веселин Ханчев и една от многостранните прояви на неговия талант - хуморът.

Чуйте от звуковия файл документален запис от 1956 г. - литературна вечер, посветена на поетите и авторско изпълнение на стихотворението "История с шапка" от издадената през 1957 г. стихосбирка "Смешен пантеон".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна