Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противниците на превръщането на с. Равно поле в столичен квартал огласиха своите аргументи

Снимка: Ивайло Михайлов

Не всички от село Равно поле са убедени, че минаването на селото към София ще донесе на жителите му повече ползи. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед"  проф. Филип Тодоров от инициативния комитет на селото. Жителите на Равно поле искат референдум, на който да се реши дали селото да остане към община Елин Пелин, или да се присъедини към столицата като неин квартал. Като основен аргумент за присъединяването професорът изтъкна градския транспорт:
Наистина този транспорт дразни много. Има едни маршрутки, които са през голям интервал от време, скъпи. Само ще ви дам за пример, че маршрутката София - Вакарел струва много по-малко като цена, отколкото маршрутката София - Равно поле. До Вакарел е два лева, до Равно поле в момента е 2.30 като имате предвид, че разстоянието е 17 километра. Има много ученици, които учат в София, много хора, които работят в София, единият аргумент, обясни професор Тодоров, който посочи и други аргументи в защита на тезата си. По думите му село Равно поле е най-богатото село в община Елин Пелин, в което през последните години не е сложена нито една тротоарна плочка, нито един метър асфалт. 
От своя страна, кметът на София Йорданка Фандъкова определи, в интервю за БНР, желанието на равнополци да се присъединят към София като "добра оценка за работата на Столичната община":
Разбира се, че не е възможно всички да минат към Столичната община. Необходимо е да има добро регионално развитие и хората да имат добър достъп. Разбирам аргументите на гражданите, но наистина не бихме могли да приемем цяла България в Столичната община.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна