Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас направи промени в правителството на Гърция

| обновено на 05.11.16 в 12:06
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството, но без да сменя ключови министри. Преговорите с кредиторите ще продължи да води финансовият министър Евклидис Цакалотос, а първи дипломат остава Никос Кодзиас. Ще има обаче отделни министерства по миграция и туризъм. 

Промените в  правителството са в тон с изискванията на кредиторите и под влияние на протестите на гърците. Министерството на енергетиката е с ново ръководство, след като досегашният министър отказа приватизация на държавната електрокомпания. След критика от кредиторите за застой на приватизацията Ципрас включи в правителството и бившия директор на агенцията за приватизация. Протестите на пенсионерите оказаха влияние за смяна на министъра на труда. Социалното министерство се поема от 30-годишната юристка Ефи Ахциоглу с опит в комуникацията със синдикатите.

Към новото министерство по миграция се включват всички служби по прием и регистрация на бежанци.

Увеличава се присъствието в правителството на коалиционния партньор - националистите от "Независими гърци".

Коментарите по състава на новия кабинет в Атина акцентират върху екипа от експерти, които ще преговарят с кредиторите за облекчаване на гръцкия дълг.

Опозицията отново изрази недоверие към премиера и призова към оставка на правителството с изявление, че на гърците не са необходими повече министерства, а решаване на проблемите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени