Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветима журналисти и ръководители на "Джумхуриет" официално остават в ареста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са наредили деветима журналисти и ръководители на опозиционния вестник "Джумхуриет" да останат в ареста. Те бяха задържани в понеделник по обвинения в тероризъм и сега се предвижда да останат в ареста до започване на делото срещу тях. Сред официално арестуваните са главният редактор на медията Мурат Сабунджу и карикатуристът Муса Карт.

Прокуратурата в Истанбул обяви, че служителите на вестника са заподозрени, че са извършвали престъпления от името на фетуллахистката терористична организация (ФЕТО) и незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). Движението ФЕТО на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен е заподозряно за организиране на опита за преврат в Турция от 15-и юли. Гюлен от години живее в САЩ.

Днешните заповеди за арести идват ден, след като към разследването бяха назначени още трима прокурори. Първоначалният прокурор, участвал в разследването, е съден за връзки с движението на Гюлен, съобщава "Хюриет".

Задържането на журналисти от светския "Джумхуриет" беше разкритикувано от Европа още в понеделник. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц го определи като пресичане на червена линия срещу свободата на изразяване, припомнят Франс прес и Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна