Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ибис Алвиса Гонсалес: Куба привлича инвестиции, без да нарушава суверенитета си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 2015 година Куба и САЩ възстановиха дипломатическите си отношения след 54-годишно прекъсване. Въпреки това остава в сила икономическата, търговска и финансова блокада на САЩ спрямо Куба, която оказва силен негативен ефект върху развитието на острова. Тази седмица Генералната асамблея на ООН за 25-ти път гласува резолюция за отмяна на ембаргото, която бе подкрепена от 191 страни. САЩ и Израел, които досега я отхвърляха, за първи път гласуваха „въздържал се“. В момента в карибската страна тече важен процес на актуализация на икономическия модел. Какво се случва там разказа пред "Хоризонт" Ибис Алвиса Гонсалес, главен експерт в Дирекцията за връзки с Европа на Кубинския институт за дружба между народите, която в момента е в България в рамките на своя обиколка из страните от Източна Европа:

В момента в Куба успешно развиваме програма за прилагане на серия от мерки за укрепване на социализма. Опитваме се да привлечем и повече инвестиции, без да нарушаваме суверенитета си. Често, когато става дума за актуализацията на нашия модел, се изтъква легализацията на частния сектор.Но това не е нито единствена, нито приоритетна мярка. Целта ни е да укрепим държавния и кооперативния сектор. Полагаме усилия за постепенно възстановяване на стойността на кубинското песо така, че страната да премине към използването само на един вид валута. 

По данни на министъра на външните работи на Куба Бруно Родригес, директните щети от ембаргото за всички изминали години възлизат на 753 милиарда долара. 

Срещаме големи трудности при реализацията на международния пазар - например на нашите продукти в областта на медицината, тъй като повечето от транснационалните компании в тази сфера са доминирани от американците, признава още Ибис Алвиса Гонсалес:

Водим голяма борба за отваряне на пазари по света за кубинските продукти. И понеже вече казах, че у нас се води политика за хората, нека дам пример с въведените преди няколко години от държавата преференциални цени на продуктите от потребителската кошница. В страната ни никога не сме прилагали шокови мерки. Опитваме се да повишаваме заплатите в най-важните сектори за обществото - в образованието, здравеопазването. 

От 2 години в Куба е в сила нов Закон за чуждестранните инвестиции. Представени са 300 проекта, в които Куба е заинтересована да се инвестира. Куба е тази, която избира какви проекти да се развиват, изтъква Ибис Гонсалес:

Те трябва да са съобразени с опазването на околната среда и да не нарушават суверенитета ни. В момента редица страни от Европейския съюз като  Испания, Швейцария, Швеция, Франция проявяват интерес да инвестират в Куба.

Още за лицето и проблемите на съвременна Куба ще научите от интервюто на Миглена Иванова с Ибис Алвиса Гонсалес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна