Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Института за социална интеграция съобщават за нарушения

| обновено на 06.11.16 в 11:47
Снимка: БГНЕС

С над 600 наблюдатели на изборите във всички области на страната Институтът за социална интеграция следи за 6 пореден път как протича вота. Още вчера организацията подава първи сигнали за регистрирани нарушения.

Според Габриела Величкова от института в първите часове на гласуването също са регистрирани множество нередности. Налице е масово неявяване навреме на членове на секционни избирателни комисии. Прави впечатление забавянето при отварянето на секциите, като в Студентския град в столицата е отчетено закъснение от 40 минути при отваряне на секция № 009. В други секции има предварително откъснати бюлетини от кочаните. Констатирано е и недопускане на хора с увреждане да гласуват.

Габриела Величкова информира ефира на "Хоризонт" за още установени от тях нарушения:
Днес мога да ви кажа, че примерно имаме недопускане на хора с увреждания да гласуват, имаме подписан протокол от член на СИК, който въобще не е присъствал на място. В момента се пише жалба, това е в Нови хан. 
Имаме членове на СИК, които отказват да изпълняват задълженията си, но обикалят извън секционната комисия отпред, което също е много странно. Явно самите членове на СИК в повечето места така като че ли не се отнасят съвестно към своите задължения.

Според Величкова на този етап не са регистрирани опити за правене на „бизнес“ с гласове.


Цялото интервю с Габриела Величкова от Института за социална интеграция може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна