Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция за климатичните проблеми започна в Маракеш

Снимка: БГНЕС

Конференция за климатичните проблеми се откри днес в мароканския град Маракеш. 196 нации са се събрали, за да работят по осъществяването на Парижкото споразумение за климата.

Патриша Еспиноса, изпълнителен секретар на рамковата конвенция на ООН за климатичните промени, каза:
 
Ранното влизане в сила на Парижкото споразумение е повод за радост, но и напомняне за високите очаквания към всички нас. Постигането на целите на договора не е гарантирано. Поели сме по пътя за промяна на двувековното интензивно изхвърляне на въглерод.

Целта на договора е да се намали използването на изкопаеми горива през втората половина на века и по този начин да се задържи увеличаването на температурите на планетата до 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната ера.

По данни на ООН емисиите на парникови газове през 2030-а година ще бъдат 14 милиарда тона, което ще е повишение с 2 милиарда тона.

Очаква се да се разработят проекти за това как да се оценяват емисиите на газ, както и да се обсъди финансова помощ за бедните страни, които също трябва да се справят с промените в климата. Срещата ще продължи до 18 ноември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна