Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пратеникът на ООН за Йемен призова за постигане на компромис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пратеникът на ООН за Йемен Исмаил Улд Шейх Ахмед пристигна днес в Сана и призова всички страни в разкъсаната от война страна да постигнат компромис:

Искам да отбележа и да наблегна на значението на това всички страни в Йемен да постигнат компромис. Не заради самите тях, а заради народа на Йемен. Трябва да се постигне пълен и всестранен мир.

Хиляди привърженици на президента Абд Рабу Мансур Хади протестираха преди дни срещу плана на ООН за решаване на йеменския конфликт, продължаващ вече 19 месеца. Демонстрации имаше в южния град Аден, обявен за временна столица, след като бунтовниците хуси окупираха Сана. Йеменският президент, който живее в изгнание в Саудитска Арабия, в неделя отхвърли мирния план на ООН и отказа да получи копие от него, което му носеше емисарят за Йемен на организацията. От своя страна пратеникът на ООН днес отговори:

Чрез тази визита се събират група заангажирани с хуманитарната помощ и организации на ООН. Искането е едно: ситуацията в Йемен не може да продължава, хората да умират, а никой да не възразява, да се унищожава инфраструктура, а на никой да не му пука и икономиката да се клати, а никой да не инициира реформи.

Исмаил Улд Шейх Ахмед предупреди и за рисковете от огнищата на болести в страната:

Искам да привлека вашето внимание към опасната епидемия от холера, пред която е изправена страната. Тя се разпространява бързо. Въпреки че нямаме точен брой на заразените, приблизителният им брой е нараснал от първата и втората ми визити от 516 на 2241 случая. Затова и искам да призова, че медицинско оборудване трябва да влезе в Йемен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени