Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните почитат Свети Архангел Михаил

| обновено на 08.11.16 в 08:16

Днес е Архангеловден. В деня, определен от православната църква за почитане на светите ангели и техния предводител Свети Архангел Михаил, празнуват над 270 хиляди именици у нас.

Според православното учение ангелите са духове, служители на Бога и пазители на човеците. Християните вярват, че на всеки кръстен се дава ангел-хранител, който избавя от напасти и спасява от скърби.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взема душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душевадник, вадидушник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца – покровител на мъртвите.

Имен ден празнува: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

8-и ноември е и професионален празник на служителите в полицията. Честванията започнаха с официална церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите полицаи.

На официална церемония полицаи бяха наградени за висок професионализъм и съществен принос в работата си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени