Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Мирчев: На втория тур разликата може да достигне 10-15 процента в полза на ген. Радев

Снимка: БГНЕС


В коментар за първия тур на президентските избори социологът проф. Михаил Мирчев заяви, че не е изненадан от резултата, тъй като подобно развитие е било донякъде очаквано, въпреки че социологическите агенции не са успели прецизно да го уловят:

Виждаше се, че много се втвърдява електоралната група около ген. Радев, обратно - "ядрото" на Цецка Цачева през последните две седмици рязко се стопи и се сви, което означаваше, че самите нейни хора са много разубедени.

Михаил Мирчев смята, че на втория тур разликата между двамата кандидати ще се увеличи в полза на ген. Радев и може да достигне 10-15 процента. Социологът направи директна аналогия с изборите през 2001 година:

Това е основната аналогия - управляваща партия с много силен лидер - Иван Костов, с премазана опозиция и изведнъж - две загуби - юни месец, парламентарни и след това - ноември месец...Сега по същия начин.....

Мисля, че вече партийната дисциплина е на много ниско ниво, отбеляза още проф. Мирчев и добави, че заради това смята, че на балотажа огромната част от гражданите сами ще си решават за кого ще дадат своя глас и няма да се съобразят с насоките от партийните щабове.

За първия първия тур на вота социологът коментира:

Голямата изненада беше това, че българският народ, уж заспал, уж обиждан отвсякъде, че е като едно безропотно стадо, което върви след силните - отново прояви характер. Изненада го казвам в кавички, защото винаги съм мислил, че ние българите забавяме своята реакция, но в един решителен момент сме доста жестоки срещу всички, които ни лъжат в политиката. Наказанията срещу лъжливи неуспешни политици няколко пъти се случват за 27 години... и сега започваме да виждаме поредното народно наказание.

Според Михаил Мирчев в момента БСП не иска парламентарни избори, защото левицата не е в необходимата вътрешно партийна кондиция, за да се стреми към предсрочен вот. 

Според анализатора вече има политическа криза и се очаква преконфигуриране на управляваща коалиция:

Мнозинствата на Бойко Борисов вече ще му бъдат изключително трудни и той ще трябва по някакъв начин да прояви умения  да се справя в тази принципно нова за него ситуация - неудобна. 

Ако Цецка Цачева спечели на втори тур социологът смята, че това ще бъде пирова победа за нея. След изборите той очаква и поява на нови политически проекти. Цялото интервю с проф. Михаил Мирчев  може да чуете в звуковия файл.

  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени