Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски министър заяви, че изборните резултати в САЩ представляват "огромен шок"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен каза по немска телевизия, че изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ е "огромен шок".

Тя заяви пред телевизия ARD: Мисля, че Тръмп знае, че това не е вот за него, а по-скоро вот срещу Вашингтон, срещу статуквото в страната.

В същото време високопоставен член на консервативната партия на германския канцлер Ангела Меркел каза пред немско радио, че правителството на Германия не е сигурно какво ще направи републиканецът Доналд Тръмп като следващ президент на САЩ.

Сега ние осъзнаваме, че нямаме представа какво ще направи този американски президент, ако гласът на гнева влезе в офиса на Белия дом и гласът на гнева се превърне в най-могъщия човек в света, посочи за Дойчландфунк радио Норберт Рьотген, член на Християндемократическия съюз на Меркел и шеф на комисия по външните работи на германския парламент.

Геополитически, ние вече се намираме в много несигурно положение, добави той.

Водещата немска индустриална организация VDMA пък предупреди Доналд Тръмп, да не осъществи обещаните от него по време на предизборната кампания протекционистки търговски мерки, подчертавайки, че това ще навреди както на икономиката на САЩ, така и на германския износ.

Ако най-голямата икономика в света следва протекционистка политика, нейните последици ще се усетят в целия свят. Можем само да се надяваме, че думите му няма да бъдат последвани от съответни реални действия, посочи шефът на VDMA Тило Бротдман.

Трябва да се има предвид, че през миналата година САЩ изпревари Китай като най-големия експортен пазар на Германия за средства за производство, като немският износ достигна почти 17 млрд. евро.

Междувременно френският външен министър Жан-Марк Еро подчерта, че Франция остава съюзник на САЩ, но ще трябва да види какви ще са новите политики, които ще предложи следващият президент на САЩ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна