Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Куба у нас: Кубинското правителство потвърди интереса си да продължи преговорите с американското

Снимка: БГНЕС
Посланикът на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе припомни напредъка в дипломатическите отношения между Куба и САЩ и подписаните документи за взаимни намерения и за търговски споразумения. Посланикът беше дипломатичен в изказването си за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп:

Куба беше коментирана по време на предизборната кампания. Мисля, че и двамата кандидати за президент на САЩ коментираха в предизборната си кампания отношенията с Куба. Считам, че журналистите по-добре от мен знаят, че по време на предизборна кампания се казват много неща, след това се изпълняват или не, и трябва да видим каква ще е позицията на президента Доналд Тръмп. Беше важна стъпката за напредъка в дипломатическите отношения между Куба и САЩ, бяха подписани писма за намерения. Има търговски проекти за сътрудничество, но те не могат да се осъществят заради съществуването на блокадата. Например американска фирма не може да инвестира в Куба заради блокадата. Изключението е само за сферата на телекомуникациите, това е сектор, който е от голям интерес за американското правителство, но трябва да видим какво ще се случи, когато президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност.

Кубинското правителство потвърди интереса си да продължи преговорите с американското правителство, но въз основа на равнопоставеност, взаимно уважение, без намеса във вътрешните работи, без условия и натиск, като уважават нашия суверенитет, независимост, така, както ние уважаваме всички решения, които взема правителството на САЩ.
   
Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе припомни спорна тема в отношенията между Хавана и Вашингтон, свързана с територията, на която е построен затворът "Гуантанамо":  

Територията, на която се намира американският затвор "Гуантанамо", е била кубинска, завзета преди около сто години от американското правителство. Куба продължава да настоява за връщане на тази територия. Преговаря се по тази тема.
Не зная дали през следващите два месеца президентът Барак Обама ще вземе решение за затваряне на затвора "Гуантанамо"  - това беше едно от обещанията му в предизборната кампания, но досега не го е изпълнил. Кубинското правителство ще продължава да настоява да се върне територията, на която е затворът. 
 
Кубинският посланик Педро Пабло Сан Хорхе коментира и промените във вътрешната политика на страната. Куба е в процес на важни промени - целта е да направим нашия социализъм по-ефикасен, по-социален, който да помогне да се повиши благосъстоянието на кубинския народ. През последните години имаше важни икономически промени.

Дипломатът припомни, че промените са резултат от суверените решения на правителството на Куба, не се провеждат под външен натиск или под натиска на друго правителство или друга държава и подчерта, че произтичат от седмия конгрес на Кубинската комунистическа партия, който беше проведен през април тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени