Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама и Тръмп се срещнаха в Белия дом

| обновено на 11.11.16 в 07:29
Доналд Тръмп и Барак Обама в Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп се срещна във Вашингтон с президента Барак Обама. Разговорът, по думите на  Обама, е бил широкообхватен, като двамата са засегнали много теми от вътрешната и от международната политика. Тръмп посочи след срещата, че тя е продължила доста по-дълго от планираното. 

Барак Обама определи като "чудесен" разговора си с Доналд Тръмп. Двамата обсъдиха широк кръг вътрешно и външнополитически въпроси. На срещата Обама обеща да направи всичко по силите си за успеха на милиардера на президентския пост, а Тръмп на свой ред каза, че няма търпение да работи с досегашния държавен глава.

Двамата не разрешиха различията си, но след поетия ангажимент за ефективен преход "срещата не беше толкова мъчителна, колкото някои очакваха", подчерта  говорителят на Белия дом Джон Ърнест.
Докато той разговаря с Обама в Овалния кабинет, съпругата му Мелания Тръмп имаше частна среща с първата дама Мишел Обама.

Отношенията на САЩ с НАТО и Източна Европа бяха акцент в последвалия разговор на вицепрезидента Джоузеф Байдън с приемника му на поста Майкъл Пенс.  
Демократът Байдън очерта пред републиканеца Пенс ключовите задължения на вицепрезидента и обсъди с него конкретни политически досиета, над които той е концентрирал вниманието си през последните години, съобщиха от Белия дом. Тези досиета включват НАТО и Източна Европа, както и работата по укрепване на американската средна класа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна