Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Съвместни инициативи на Румъния и България са във фокуса на днешната румънска преса. 
Как ще функционира румънско-българският картел за по-евтини лекарства, пита в заглавие румънският вестник "Адевърул" по повод подписаното в четвъртък двустранно споразумение за договаряне на отстъпки на скъпоструващи лекарства. Двете страни ще могат да правят съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарства и ще създаде устойчивост на доставките, пояснява изданието.
Влизащият в експлоатация газопровод Румъния-България е водеща тема за изданието "Ромъния либера".  С пускането му се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните, информира вестникът. 
Англоезичните печатни издания коментират 90-минутната среща и размяна на любезности между Барак Обама и Доналд Тръмп, който за първи път влезе в Овалния кабинет на Белия дом за среща с президента.    
Политическите врагове опитаха да заровят томахавката, поне за пред хората, коментира британският вестник "Таймс". Месеци наред Обама казваше, че Тръмп е неквалифициран и негоден като темперамент, за да бъде президент, а кандидатът на Републиканската партия нарече "слаб" първия чернокож президент на САЩ, припомня вестник "Ню Йорк таймс". 
Според прессекретаря на Белия дом Джош Ърнест срещата не е протекла чак толкова неловко, колкото се очакваше, посочва  вестник  "Вашингтон пост".  Неловкият, но помирителен тон между Обама и Тръмп изглежда цели да успокои финансовите пазари и съюзниците на САЩ по света, смята вестник "Файненшъл таймс".
Обществено-политическото онлайн движение "Открита Русия" на бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски ще добие през уикенда официална форма, информира руското издание  "Ведомости". На учредителна конференция в Хелзинки ще бъдат приети устав, манифест и програма на организацията, допълва вестникът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна