Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Саакашвили състави нова политическа партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Михаил Саакашвили състави нова партия, с която ще се бори срещу корупцията, дни след като подаде оставка като губернатор на Одеса:

Искам да обявя, че ще създадем нова политическа сила, платформа, чиято цел е да промени т.нар. политически елит, който всъщност се състои от спекуланти. Утайката на обществото контролира украинския парламент, министрите и всички разклонения на властта в Украйна. Целим предсрочни парламентарни избори, колкото е възможно по-скоро.

Той обвини президента на Украйна Петро Порошенко и политическия елит в спиране на неговите реформи:

Докато имаме руски елементи в парламента, във всички разклонения на властта, не можем да кажем, че Украйна ще може да остави зад себе си съветското си минало, да забрави за Путин, да спечели тази война, да достигне мир и да се отправи към Европа.


Саакашвили е познат с вземането на решителни мерки срещу корупцията, когато беше президент на Грузия от 2004-а до 2013-а. Той беше назначен за губернатор на Одеса през май 2015-а от украинския президент Петро Порошенко. Саакашвили многократно е обвинявал Киев в липсата на ангажимент към реформите. По думите му корупцията стига до върха на украинското управление. Той порица Порошенко, като заяви, че той подкрепя два клана в района на Одеса. Саакашвили допълни още, че работата на служители по предприемани реформи е била осуетявана от по-висши лица в Киев, които имат интерес да се запази статуквото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна