Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 души са загинали при взрив в американската база Баграм в Афганистан

| обновено на 12.11.16 в 08:36
Базата Баграм в Афганистан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима души са загинали, а 14 са били ранени при експлозия във военновъздушната база Баграм в Афганистан, съобщи НАТО. От мисията на Алианса в Афганистан посочиха, че експлозията в базата е станала малко след 5.30 часа сутринта местно време, но не уточниха от каква националност са жертвите.

Талибаните поеха отговорност за експлозията, като в съобщение в Туитър говорителят им Забихула Муджахид обяви, че те са извършили нападението.

Това е най-голямата американска военновъздушна база в Афганистан. Тя се намира в близост до древния град Баграм, провиния Парван. Баграм е на разстояние от над 30 мили северно от столицата на Афганистан Кабул, посочва Си Ен Ен.

Експлозията подчертава влошаващата се сигурност в Афганистан близо две години, след като НАТО официално прекрати бойните си операции на територията на страната. Базата Баграм често е ставала жертва на талибански бойци. През декември миналата година атентатор-самоубиец на мотоциклет отне живота на шест американски войници в района на базата. Това беше една от най-смъртоносните атаки срещу чуждестранни войници в страната през 2015 г., припомня "Гардиън".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна