Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алфа Рисърч": Избирателната активност е около 48% към 18.30 часа

| обновено на 13.11.16 в 19:31
Геновева Петрова
Снимка: Дневник

Запазва се тенденцията за  висока избирателна активност на втория тур на президентските избори. Геновева Петрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч". 
Данните, с които разполагаме са актуални към 18.30 часа и според тях, 48 процента от избирателите са упражнили правото си на вот. Това е активността, точно с около 4 на сто по-ниска от активността, която сме измерили към същия час през миналата седмица, и с около 3 на сто по-висока от балотажа, който се проведе през 2011-та година. Тоест тенденцията към по-висока активност в сравнение с последните президентски избори, по-ниска в сравнение с първия тур, се запазва.

Избирателната активност към 16.30 часа е около 42 на сто, което е съпоставимо с активността на първия тур към същия час. 

Това заяви пред "Хоризонт" социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч":
Много е вероятно да приключим изборния ден с няколко пункта по-ниска избирателна активност, отколкото първия тур, но във всички случаи достатъчно висока, така че бъдещият президент да има една висока обществена легитимност. В последните часове нашите анкетьори съобщават вече за една намаляваща интензивност. По-малко хора отиват към урните. Това в някаква степен засяга по-силно Североизточна България, където има в момента доста бурни ветрове. В редица секции няма ток.

Над 32 процента избирателна активност към 14.00 часа отчетоха от социологическата агенция "Алфа Рисърч" - партньор на БНР за днешния балотаж. 
Социологът Геновева Петрова:
Към 14 часа, по наши данни, избирателната активност на равнище цялата страна е 32,2 процента, равнище, което е съизмеримо с активността, която сме имали към същия час на първия тур миналата седмица и с около три процента над активността в балотажа през 2011 година.
По-висока е активността и спрямо предишните президентски избори преди 5 години. Боряна Димитрова

По-рано Боряна Димитрова, директор на Агенцията, заяви:

По последни данни, към 11.45 часа избирателната активност е почти същата като на първи тур. 21,6 сме отчели тогава по същото това време. В момента вероятно ще бъде около 21,5, тоест ще се движи в границите на активността, която е била на първи тур и която беше твърде висока. За целия ден около 3,9 милиона души отидоха до урните. Можем да очакваме известно намаление в обедните часове, но във всички случаи избирателната активност, първо, остава висока, и второ, в сравнение с втори тур на президентските избори през 2011 година, имаме също отбелязан ръст към този час - с около 2%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна