Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Чикаго са подготвени за дълги опашки на балотажа

Снимка: БУЛФОТО
За българите в Чикаго изборният ден започна в 15.00 часа българско време. Сънародниците ни в американския град са 200 000. Работят 3 избирателни секции - 1 в консулството ни и 2 в предградието Дес Плейнс.

Много е вероятно днес да се повтори картината от миналата неделя - дълги опашки и продължително чакане по час, два и дори повече. Не всички успяха да гласуват на първия тур и на референдума. Обстановката тогава беше спокойна, а хората - търпеливи. Избирателните комисии правеха всичко възможно да помогнат, но решението на ЦИК да не разреши повече от 35 избирателни секции в страните извън ЕС създаде проблеми. Може би затова и гласувалите бяха по-малко от тези на парламентарните избори през 2014 г. Тогава в САЩ гласуваха около 8 000 души. На референдума миналата година те бяха 4000. Сега на първия тур гласувалите бяха 4 800.

На първия тур най-много гласове в САЩ получи ген. Румен Радев, след него беше представителят на Реформаторския блок  Трайчо Трайков.

Обичайно в Съединените щати ГЕРБ и Реформаторите се ползват с масова подкрепа и събират 60-70% от гласовете, но този път везните се наклониха към левицата. Всъщност все повече хора заявяват, че не ги интересува политическата принадлежност, а самият кандидат и неговите качества.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна