Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците са сигурни герои в габровското веселие

Снимка: БТА

В Габрово започна новият карнавален сезон, през който местните жители се подготвят за празника догодина. На 20 май карнавалните картини и сюжети ще обединява мотото "Да изкукуригаме от смях“. Сигурни герои в габровското веселие са политиците. Техните кукли всяка година преминават пред погледите на хиляди зрители.

Едва ли има известен политик, който да не е бил на прицела на габровци и едва ли на друго място, освен на карнавала, хората се радват на политиците толкова чистосърдечно. Шегите по техен адрес винаги са добронамерени, но те не винаги могат да ги понесат, става ясно от думите на художника на карнавалните макети Драгомир Цанев:

Карнавалът обича политиците, а те бягат обикновено, не им изнася. Не обичат да са така, в центъра на такъв вид внимание.

Как актьорите от кукления театър в Ямбол виждат днешните политици? Актьорът Златко Василев, който играе в спектакъла "По заповед на Щуката", казва, че неговият герой е различен от политиците, защото ако те имаха право на десет желания, щяха да си пожелаят първо пари, второ - пари, трето - отново пари... и така до десет, колкото желания изпълнява Щуката.

Актрисата Жулиета Николаева смята, че в политиката не може да няма актьори, но за разлика от нея при истинските актьори няма задкулисие и те са с чисти сърца. Николаева се съмнява, че от актьорите стават добри политици.

Директорът на театъра Елена Дойчева е убедена, че политиците трябва да знаят как да се представят, как да се появят пред публика и как да завладеят зрителите. И още:

Какво трябва да обещаят и какво не бива да обещават на хората, защото народът знае и познава.

Според композитора Стоян Косев, много театрали биха се обидили от сравнението между политика и театър, защото едното е комерсиално, а другото - духовно:

Куклите в политиката са много. Те са пред очите ни. Не трябва да ги има, но за жалост не може без тях.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Велина Махлебашиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна