Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентските избори у нас през погледа на световните информационни агенции

Водещите информационни агенции и медии отразиха победата на подкрепения от БСП Румен Радев на президентските избори у нас.

Съюзникът на българските социалисти Румен Радев – приятелски настроен към Русия "новак" в политиката – спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина, отбелязва Ройтерс.

"Асошиейтед прес" припомня, че Радев е учил в американската военновъздушна школа в Алабама и че обещава да запази мястото на България в НАТО, като припомня още, че според него "еврофилията не означава непременно русофобия".

Вотът означава също ново правителство за страната, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща да подаде оставка, ако неговият кандидат, председателят на парламента Цецка Цачева, загуби изборите, посочва ДПА.

След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в България и Молдова са поредната доза добри новини за президента Владимир Путин, който цели да отслаби връзките между държавите от Европейския съюз и да подкопае международните санкции срещу Москва, пише "Ню Йорк таймс".

Политически сътресения в България е заглавието на А Ер Де за президентските избори в страната ни. Повече Москва, по-малко Брюксел ще е посоката на София след победата на про-руски настроения генерал Радев, коментира агенцията. 
Евронюз съобщава, че политическият аутсайдер Радев е спечелил президентския вот в България, а изборът му се възприема като сериозен удар срещу про-западните съюзници на страната и подчертава нарастващото влияние на Москва в югоизточна Европа. 
Новоизбраният български президент Румен Радев ще развива диалога с Русия, е водещото заглавие на ТАСС. Това заяви самият той на първата си пресконференция, подчертава агенцията. 
Би Би Си цитира думите на генерал Радев, че "да си провропейски настроен, не означава да си русофоб."  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна