Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев и Румен Радев ще се консултират взаимно при евентуално формиране на служебно правителство

| обновено на 14.11.16 в 16:35
Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев и избраният за нов държавен глава Румен Радев ще се консултират взаимно при евентуално формиране на служебно правителство. Двамата са се договорили за това по време на срещата си в президентството.

Още в неделя настоящият президент каза, че иска да запознае наследника си с организацията и работата на президентската институция:

Да започнем да работим заедно. Като държавен глава аз си поставих приемствеността и надграждането като основен приоритет на президентската институция и много бих се радвал това да продължи и занапред. Ще седнем заедно с новия президент, ще му разкажа за текущите задачи по структурата, по организацията… и аз мисля, че това ще бъде добър сигнал и към гражданите. Снимка

Близо час и половина Плевнелиев и Радев разговаряха за актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след депозираната от премиера Бойко Борисов оставка на правителството. Настоящ и бъдещ президент обмениха мнения и за стъпките, които политическите фактори в страната и президентската администрация трябва да предприемат през следващите дни и месеци. От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието, да бъде осигурена предвидимост, яснота за предстоящите действия на институциите според записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост от изпълнителната и законодателната власт. След срещата Румен Радев коментира, че с Росен Плевнелиев са се договорили да се консултират при евентуално формиране на бъдещ служебен кабинет. Имена обаче не са били обсъждани, подчерта Радев:

Точно така. Това беше духът на неговата покана. Предстоят, разбира се, редица стъпки, които той в своите правомощия трябва да извърви. Категорично имена не са обсъждани. Нека да не бързаме. Днес се подаде оставка от правителството. Предстои тя да бъде разгледана в сряда. Оттам нататък вече президентът влиза в своите правомощия по Конституция за консултации с партиите. Имаме споразумението с господин Плевнелиев, по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос.

Радев не се ангажира и с прогноза кога биха могли да бъдат следващите парламентарни избори:

Зависи от това дали парламентарно представените партии ще сформират някакъв кабинет. Представете си, че някой от тях ще има волята или ще състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме. Нека да караме едно по едно. Знаете, ще дадем на най-голямата парламентарно представена партия, на втората и по Конституция -  на третата, така, както е записано, но нека да видим какво ще каже най-голямата, какво ще каже следващата и тогава - това заяви избраният за нов държавен глава Румен Радев след като час и половина разговаря с настоящия президент Росен Плевнелиев в сградата на Президентството на "Дондуков" 2 в София.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени