Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Лекари искат още задължителни ваксини, пише ТРУД. Личните лекари и здравните експерти настояват за включване на повече ваксини в задължителния имунизационен календар и за по-строги санкции срещу неизпълнението му. Освен това предлагат при постъпване в училище и университет също да се изисква наличието на задължителните имунизации, каквото условие в момента има за яслите и детските градини. Лекарите настовят да се обмисли разширяване на имунизационния календар с ваксини срещу менингит тип Б и варицела, както и въвеждане на други национални програми за профилактика на ваксинопредотвратими заболявания – ротавирусни инфекции, сезонен грип – за рисковите групи и хепатит. Официално становище с исканите промени бе представено на експертна среща и то вече е изпратено до Министерството на здравеопазването и здравната комисия в парламента.

Виж повече

Здравните експертите предлагат още да се улесни и опрости начинът на заявяване и доставка на ваксините от и до медицинските специалисти, добавя СТАНДАРТ по темата. За да се избегнат евентуални бъдещи проблеми с осигуряване на достатъчен брой ваксини, в условията на непрекъснато променяща се среда по отношение на производството и доставките на ваксини в световен мащаб, са необходими промени в начина на планиране и провеждане на търговете за доставка на ваксини. Добре е те да бъдат реализирани поне една календарна година по-рано от изисквания момент за доставка, препоръчват експертите. Те предлагат също регистриране на трайно пребиваващите извън страната деца, които по обективни причини не могат да бъдат обхванати. В противен случай те генерират немалък дял неимунизирани, което води до отчитане на намален ваксинационен обхват.

Виж повече

Цените с най-висок скок от 12 месеца, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Най-съществено увеличение на цените има при дрехите и обувките - съответно с 4,4% и 7,3%. Това е свързано със сезонното излизане на новите колекции зимни дрехи. Повишават се и цените на горивата. Инфлацията за октомври е 0,2%, което е най-високото й ниво от същия месец на миналата година насам, обявиха от Националния статистически институт. Натрупаната инфлация за година обаче продължава да е отрицателна - минус 0,6%. Това не е добър знак за родната икономика тъй като падането на цените намалява желанието на фирмите да инвестират, а от там и да разкриват нови работни места.

Виж повече

Всеки втори търси работа повече от година, информира МОНИТОР, позовавайки се на данни на Националния статистически институт за третото тримесечие. Без препитание в края на септември са били 229 000 нашенци, 142 400 от които са „клиенти“ на бюрото по труда повече от година. Според експерти по подбор на персонала продължителността на търсенето на работа зависи от образованието на кадрите. „Един кандидат с висше търси . работа между 3 и 6 месеца На този с основно му е нужно двойно повече време“, обясни специалистът по човешки ресурси Маргарита Николчева.

Виж повече

790 хиляди българи не искат да работят, отбелязва като контрапункт СЕГА. Обезкуражените остават 157 хиляди души според националната статистика. Малко над 790 хил. българи между 15 и 64 години не учат, но не искат да работят. Причините тези хора да не си търсят работа са лични или семейни - за малко над 299 хил. българи. Недоброто здравословно състояние или инвалидност е причината 198 хил. души да не искат да работят. Напредналата възраст пък е причината за други над 216 хил. Отделно има 432 хил. българи, които учат и заради това не искат да работят. Така общият брой на хората у нас в групата между 15 и 64 години, които не са икономически активни и не желаят да работят, е малко над 1 млн. и 223 хил. души, показват данните на националната статистика за наблюдението на работната сила за третото тримесечие на тази година. Тази група е набъбнала за една година с около 48 хил. души, като растат групите на тези, които учат, и на тези, които не искат да работят по лични причини.

Виж повече

Гостува първият в света "Цирк на лед", научаваме от СЕГА. След като канадското шоу "Цирк дьо солей" напълни неколкократно най-голямата ни зала "Арена Армеец" (и пак ще идва), на удара отвръща и руското цирково изкуство. След по-малко от месец на гастрол у нас идва първият в света "Цирк на лед". Спектакълът "Зимна приказка" е синтез между фигурното пързаляне и омагьосващите трикове на цирковото изкуство. На сцената в "Арена Армеец" ще излязат 25 от най-изявените руски фигуристи, жонгльори, клоуни, еквилибристи и илюзионисти. Те ще сменят над 300 великолепни сценични костюма, а сценарият на шоуто включва елементи от "Спящата красавица", "Лешникотрошачката", "Пепеляшка", "Алиса в страната на чудесата" и "Снежната кралица". Сегашният арт директор Александър Плашчински например е единственият човек, който може да управлява моноколело с пет гуми върху лед.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна