Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Визитата в Гърция на амерканския държавен глава Барак Обама е водеща тема за днешната гръцка преса. 
Обама ще посети страната за първи път откакто е президент на Съединените щати и то в рамките на историческата му последна обиколка на европейска територия преди края на мандата му, информира вестник "Катимерини".  
Заради визитата Атина е превърната в крепост от съображения за сигурност с 4 000 полицаи и над 500 американски агенти по улиците на града, четем на първа страница на гръцкото издание "Прото тема".  Вестник "Имерисия" подчертава големите очаквания на гръцкото правителство, което се надява на подкрепа от страна на Обама за полаганите от политиците усилия за облекчаване на гръцкия дълг, а също и на признание, че страната играе стабилизираща роля в региона.
Под заглавие "Вятър на антиамериканизъм в Гърция" гръцкото издание "Нафтемборики" препечатва публикация от немския "Франкфуртер алгемайне цайтунг",  в която Обама е представен като "нежелан" в Гърция. На този фон вестник "Вима" дава гласност на слуховете, които се носят около хората, които ще влязат в екипа на новия американски президент Доналд Тръмп, като ги определя като "ястреби", "неоконсерватори" и "полулуди", смята изданието. 
                                         
Британските и американските вестници обаче поставят акцент на първия разговор между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин. Британският вестник  "Телеграф"  посочва, че в него двамата лидери са си дали обещание да изградят нови отношения между страните, основавани на взаимно уважение. Възгледите на Тръмп за Путин го противопоставят открито на мнозина експерти по отбраната от Републиканската партия, които са настроени конфронтационно, коментира "Вашингтон пост". 
Макар че Путин старателно поддържаше неутралитет по време на президентските избори в САЩ, руските държавни медии очевидно подкрепяха Тръмп, отбелязва вестник "Ню Йорк таймс". Според американското издание със сближаването с Русия, новоизбраният президент на САЩ цели да попречи на установяването на тесни връзки между Москва и Пекин. 

   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени