Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна предложението за затвор за превишена скорост

Снимка: БГНЕС

Отпадна предложението за три години затвор за превишаване на максимално разрешената скорост с над 60 км/ч в населено място. След дълги спорове депутатите не приеха тази промяна в Наказателния кодекс. Обвиняемите за убийство на пътя или причиняване на телесна повреда ще се разделят временно с книжките си, реши парламентът. 

Три години затвор за превишаване на максимално разрешената скорост с над 60 км в час в населено място предвиждаше промяната в Наказателния кодекс. Георги Свиленски от БСП каза, че няма механизъм за изпълняване на мярката.

Това ще създаде големи проблеми в МВР, които трябва да докажат такова нещо и на самите хора, които ще бъдат обвинени. 

Предложението е добро, трябва да има възпитателен характер и да се знае – в града не може да се кара бързо. Това каза председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев. 

Четин Казак обясни, че трябва да се пробват и по-леки мерки преди да се пристъпи към най-тежката. Българинът най-много го боли, когато го ударят по джоба, а не когато го заплашиш със затвор.

На финалното гласуване текстът отпадна. С други промени депутатите разрешиха на прокурора да отнема временно шофьорската книжка, ако шофьорът е обвиняем за причинена смърт или телесна повреда. Използването на фалшиви регистрационни номера или номер, издаден за друго превозно средство, също ще се наказва с година затвор или с глоба от 500 до хиляда лева. Хулиганите на пътя може да получат до пет години затвор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна