Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама и Меркел ще обсъдят бъдещето на трансатлантическите отношения след смяната на властта в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и американският президент Барак Обама ще обсъдят бъдещето на трансатлантическите връзки след смяната на властта в Съединените щати. Двамата се срещнаха още снощи при пристигането на Обама в Берлин, но изявления се очакват след официалния прием по-късно днес. 
Една от целите на визитата на Обама е да увери европейските съюзници, че САЩ няма да изоставят НАТО, въпреки предизборните изказвания на наследника му Доналд Тръмп
Утре в германската столица очакват също лидерите на Великобритания, Франция, Италия и Испания. С тях ще бъде обсъдено евентуално продължаване на санкциите срещу Русия заради бомбардировките в Сирия, съобщи агенция Ройтерс. На срещата на Барак Обама с лидерите на Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания ще стане дума и за удължаване на ограниченията, които бяха наложени на Русия заради ролята ѝ в украинската криза. Срокът, в който те са в сила, изтича в края на тази година, а през януари Обама ще отстъпи поста си на Доналд Тръмп, който даде да се разбере, че ще търси сближаване с Кремъл. 
Европейците очакват от Обама разяснения за намеренията на наследника му. Ситуацията е критична. Не бива да се окажем в положение, при което ние удължаваме санкциите, а новият американски президент ги отменя, заяви германски представител, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна