Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Необходима е постоянна работа за противодействие на радикализацията и тероризма

Трябва да научим лекари, учители, полицаи да разчитат ранните форми на радикализация, смята експертът

| обновено на 17.11.16 в 11:11
Снимка: БГНЕС

Необходима е постоянна работа за противодействие на радикализацията и тероризма, защото това са въпроси от ежедневието, заяви в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност (СФС). 
Впрочем, в много страни именно в ежедневната дейност на всички структури е възложена превенцията. Ние трябва да имаме ясната картина, че радикализацията е един дълъг процес. Той не става изведнъж и ние трябва да научим лекари, учители, полицаи да разчитат ранните форми на радикализация.

Заедно с Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН СФС организира дискусия по темата. Една от основните теми, която експерти от МВР, ДАНС, МО и други институции обсъждат, е профилът на терориста. За радикализираните атентатори са характерни няколко основни критеерия, стана ясно на дискусията - развито чувство за икономическо и социално неравенство, възпитание в нормите на ислямската религиозна традиция, а не на държавата, чийто гражданин е, и в повечето случаи техническо образование.
Скоро България ще може да проверява пръстовите отпечатъци на нелегалните мигранти не само в европейските, а и в американските системи за сигурност, обяви министърът в оставка Румяна Бъчварова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна