Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма яснота откъде ще дойдат парите за НЗОК, ако държавният бюджет за догодина не бъде приет

Снимка: БГНЕС

Няма яснота откъде ще дойдат парите за Здравната каса, ако държавният бюджет за догодина не бъде приет, показа проверка на "Хоризонт". Депутати от различни парламентарни групи не успяха да обяснят какво ще се случи, ако бъдат одобрени само бюджетите на касата и на обществено осигуряване, но не и държавната финансова рамка, от която трябва да бъдат направени трансфери към другите два бюджета. 

Народните представители започнаха първото четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване.
След като депутатите одобриха бюджета на НЗОК на първо четене, все още нагласите за останалите два бюджета  - на ДОО и на държавата са разнопосочни. Какво би станало, ако пленарната зала отхвърли централният бюджет. Нестимир Ананиев от РБ.

Знаете, че ако не бъде приет, който и да е бюджет, следващата година започва с 1/12 от годишния, по точно тазгодишният бюджет и се действа така докато не бъде предложен бюджет, който да мине.

И все пак ДОО и НЗОК разчитат на преводи от централния бюджет, ако имаме хипотезата, че централният бюджет не е приет, но бюджетите на  здравната каса и евентуално на ДОО са приети, какво става с този лимит от 1/12.
Съгласен съм, че може да се получи такава хипотеза. Аз лично вчера си правих една обща сметка и мисля, че имаме мнозинство, което би подкрепило бюджета по начина, по който е зададен, особено на първо четене.
Християн Митев от ПФ.
Това вече не мога да ви кажа, защото трябва да бъдат направени съответни изчисления. Най вероятно няма да има едно към едно, това, което е предвидено в бюджета с неговото увеличение, но имайте предвид, че пък тук с тези 248 милиона лева, с които се увеличават са от здравно осигурителни вноски.
Петър Чобанов от ДПС.
Този въпрос трябва да се зададе към управляващите, както се видя и при приемането на бюджета на здравната каса, те все още имат мнозинство, то подкрепя бюджетите, така че смятам,  че такъв вариант, ако са достатъчно отговорни, няма да бъде допуснат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна