Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примирието в Йемен официално влезе в сила в срок за 48 часа

| обновено на 19.11.16 в 13:58
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Примирието в Йемен, наложено от регионалната коалиция на Саудитска Арабия, официално влезе в сила в срок за 48 часа. Прекратяването на огъня може да бъде удължено, ако шиитските бунтовници разрешат достъп до обсадените градове за хуманитарни доставки. Това се казва в официалното изявление на регионалната коалиция срещу Йемен, водена от Саудитска Арабия.

Часове след влизането му в сила арабски медии съобщават за нарушения на примирието. Sky News Arabia информира за артилерийски обстрел срещу град Таиз, а телевизионният канал Al Mayadeen предава, че регионалната коалиция, водена от Рияд, не е прекратила въздушните удари срещу шиитските бунтовници в град Харад, недалеч от границата със Саудитска Арабия.

Коалицията, която се сражава с хутите и силите, верни на бившия президент Али Салех като се опитва да възстанови властта на сегашния и международно признат президент Мансур ал Хади, се намеси пряко в йеменската гражданска война през март 2015 година. Оттогава се провалиха шест опита за прекратяване на огъня. Броят на убитите и ранените в конфликта надвиши 40 000, а милиони страдат в тежката хуманитарна криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна